Aromaterapia

Aromaterapia perustuu kukista, lehdistä, hedelmistä, kuorista, pihkasta ja juurista saataviin aromaattisiin, tuoksuviin öljyihin. Niiden avulla aktivoidaan kehon ja tunne-elämän tasapainoa ja harmoniaa, sillä kasveilla on kyky vahvistaa ihmisenelinvoimaa FYYSISELLÄ, HENKISELLÄ ja TUNNETASOLLA. Eteeriset öljyt pääasiassa tislataan luonnonvaraisista tai luonnonmukaisesti viljellyistä kasveista (poimitaan tiettyyn vuorokauden ja – vuodenaikaan). Kasvien öljypitoisuus vaihtelee 0,01 – 10 %. Esim. 200g timjamiöljyä vaatii 400kg timjaminlehtiä. Öljyt sis. pääasiassa aldehydejä, alkoholeja, estereitä, terpeenejä ja fenoleja. Aromaattiset öljyt sekoittuvat vain, öljyihin, alkoholiin ja etyyliasetaattiin.

Muutamia vaikutuksia kehossa: pintaverenkierto ↑, soluaineenvaihdunta ↑, säätelevät ja tasapainottavat mm. ruumiinlämpöä, hengitystä, RR, Na-K-tasapainoa, nestekierto ja aineenvaihdunta ↑, lihasten rentoutus. Hormonaalinen, umpirauhasten toimintaa tasap. vaikutus. Voimakkaasti antiseptisiä (Tea tree 12 kertaa voimakkaampi kuin fenoli). Eteerisen öljyn vaikutukseen ei oleellisesti vaikuta, mitä kautta ne kulkeutuvat elimistöön (hieronta, kylvyt, höyryhengitys, hauteet, tuoksulamppu). Lääkinnällisessä mielessä on myös kapseleita, joita otetaan suun kautta.

Öljyjen haihtumisnopeus vaihtelee seuraavasti:
latvatuoksut: 3h
sydäntuoksut: 6h
juurituoksut: 48h

Noin 1700 kasvia sis. tuoksullisesti ja lääkinnällisesti merkittäviä eteerisiä öljyjä. Noin 1 % öljyistä käytetään aromaterapiaan, muut lääke-, kosmetiikka- ja maaliteollisuuteen. On useita tapoja saada eteeriset öljyt kasveista:

ENFLEURAGE – imeyttäminen rasvassa
MASEROINTI – lämmin imeyttäminen öljyssä
PUSERTAMINEN
TISLAAMINEN
UUTTAMINEN kemiallisten liuottimien avulla.

HUOM! Ota selvää, miten eteeriset öljyt vaikuttavat jos sinulla on joku perussairaus!!! Esim. laventeli laskee verenpainetta ja ei siksi sovellu henkilölle, jolla on matala verenpaine.